Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(7)
Forma i typ
Książki
(7)
Poradniki i przewodniki
(2)
Proza
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
nieokreślona
(7)
Placówka
Wypożyczalnia Rychtal
(7)
Autor
Breza Peter
(1)
Chmiel Maria. Tł
(1)
Duchonova Milina
(1)
Dunowska Aleksandra (1939- )
(1)
Fedak Alina
(1)
Fedak Paulina
(1)
Gumowska Irena (1912-1991)
(1)
Halbański Maciej Erwin
(1)
Havránková Milota
(1)
Horváthová Anna
(1)
Odachowska-Zielińska Ewa
(1)
Sečanský Imrich
(1)
Skrodzka Zdzisława
(1)
Rok wydania
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(5)
Okres powstania dzieła
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(7)
Język
polski
(7)
Temat
Kucharstwo
(3)
Gospodarstwo domowe
(1)
Gospodarstwo domowe. Gastronomia.Hotelarstwo
(1)
Hafciarstwo
(1)
Higiena
(1)
Kucharstwo dietetyczne
(1)
Odżywianie
(1)
Produkty pszczele
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
Pszczelarstwo
(1)
Rośliny miododajne
(1)
Sztuka kulinarna
(1)
Ziemiaństwo
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
1801-
(1)
1901-
(1)
1901-2000
(1)
Gatunek
Poradnik
(2)
Książka kucharska
(1)
Opracowanie
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
7 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Rychtal
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Leksykon sztuki kulinarnej / Maciej Erwin Halbański. - [Wyd. 2]. - Warszawa : Watra, 1986. - 218, [6] s., VIII s. tabl. kolor. : rys. ; 24 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Rychtal
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Rychtal
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pszczoły i ludzie / Irena Gumowska. - Wydanie 2. - Warszawa : "Watra", 1985. - 183, [1] strona : rysunki ; 21 cm.
Wszystko co pochodzi od pszczół, jest przydatne, a najczęściej niezmiernie korzystne dla człowieka. Zwykle myślimy tylko o miodzie, a wielu z nas aż ślinka napływa do ust na jego wspomnienie. Tymczasem... może pszczoły dostarczają o wiele cenniejszych rzeczy? W tej książeczce będzie mowa nie tylko o miodzie, ale także o pyłku kwiatowym, zwanym pierzgą, o mleczku pszczelim, tak jeszcze do niedawna "modnym", o jadzie pszczelim i kicie pszczelim - najgłośniejszym bestsellerze wśród leków naturalnych. A także o wosku i o tym, co niektórzy znawcy uważają za największy pożytek z pszczół, czyli o zapylaniu przez nie roślin i dzięki temu pomnażaniu plonów. Wreszcie na koniec - może kogoś zainteresuje nieco historii pszczelarstwa i bartnictwa oraz trochę innych aktualnych pszczelich spraw. Nie można sobie naturalnie darować choćby troszkę opisów, "jak pszczoły to robią"?, bo dla zainteresowanych są to fakty fascynujące. Ale nie jest to "poradnik pszczelarza". Nie uczy jak hodować te owady, zakładać pasieki, itp. Celem tej pracy jest... wzbudzenie podziwu, szacunku i miłości do pszczół. Zagraża im tyle niebezpieczeństw: od nieuctwa do Wielkiej Chemii. A kto wie? - może bez nich i my zginiemy? Jak dotąd, ratują nas nieomal bezinteresownie wszystkim czym mogą, ale czy my się im odpowiednio odwdzięczamy? [fragment wstępu do książki]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Rychtal
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kompoty, marynaty, dżemy / Zdzisława Skrodzka. - Wydanie 5. - Warszawa : "Watra", 1985. - 158 stron : ilustracje ; 22 cm.
Mała, skondensowana forma książki może na początku odrzucać, ale po przejrzeniu spisu treści widzimy mnogość przepisów na wszelkiego rodzaju soki, kompoty, pasteryzowane warzywa, marynaty, sałatki, powidła, syropy owocowe, konfitury, dżemy, marmolady, galaretki, a nawet sorbety. Osobną perełką tej książeczki jest rozdział o napojach fermentowanych, takich jak: wina, napoje musujące, wzmacniane alkoholem i nalewki. Oprócz samych przepisów, które są porażająco proste i skierowane raczej na rodzime warunki, pozycja zawiera również podstawowe porady i zasady w tematach technicznych, czyli - pozyskiwanie surowców i sposoby ich przygotowania, potrzebne narzędzia, sposoby uszczelniania i przechowywania przetworów, porady na temat kiszenia, solenia, zagęszczania, czy suszenia. Całość okraszona skorowidzem przepisów i czytelnym spisem treści.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Rychtal
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Rychtal
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej